Hirotonisan arhimandrit Jerotej

22:43 04. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Svetom arhijerejskom liturgijom i svečanim činom u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, njegova svetost patrijarh srpski Porfirije hirotonisao je arhimandrita Jeroteja Petrovića u čin episkopa topličkog, vikara patrijarha srpskog.

Potom je patrijarh Porfirije predao Jevanđelje izabranom i narečenom episkopu topličkom Jeroteju, a onda je uveden u oltar na južne dveri, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Arhimandrit Jerotej (svetovno Nikola Petrović) rođen je 1971. godine u Sremskoj Mitrovici. Po završetku gimnazije u rodnom gradu upisao je Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Završio je Višu Elektrotehničku školu u Beogradu 1997.

Posle odsluženja vojnog roka, pristupio je 1998. bratstvu manastira Svetih Arhangela u Kovilju. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 2009. Za vreme studija primio je monaški postrig, dobivši monaško ime Jerotej.

U čin jerođakona rukopoložio ga je episkop jegarski Porfirije 2014. godine, a u čin jeromonaha episkop bački Irinej četiri godine kasnije, oba u manastiru Kovilju. (kraj) dep

Share: