Beba pet godina čeka roditelje

17:27 06. 07. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Zaštitnik građana utvrdio je da Gradski centar za socijalni rad Beograd već pet godina vodi brigu o detetu koje je rođeno sa težim zdravstvenim problemima i koje su roditelji odmah po rođenju ostavili u bolnici sporeći rezultate DNK analize, zbog čega je ova institucija pokrenula postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa.

Zaštitnik građana je krajem marta 2021. godine po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da postoji sumnja da je jednoj porodici 2016. godine zamenjena beba u beogradskom porodilištu, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada GAK Narodni front, Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Dokumentacija koju su nadležni organi dostavili Zaštitniku građana, između ostalog, pokazuje da je dete rođeno sa težim zdravstvenim problemima u junu 2016. godine i da su roditelji zbog različitog broja protokola majke i bebe tražili da se uradi DNK analiza. 

U saopštenju se navodi da je GAK Narodni front obavestio Zaštitnika građana da su protokol porođaja majke i protokol novorođenčeta posebni protokoli koji se vode u zdravstvenoj ustanovi i nemaju iste brojeve. (kraj) lj/ivt/dpv

Share: