Štite nasilnike u MUP?

17:02 07. 07. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Beogradski centar za ljudska prava podneo je 32 krivične prijave protiv više od 70 NN policijskih službenika zbog zlostavljanja na julskim građanskim protestima 2020. godine, rekla je danas direktorka Sonja Tošković, a pravnik Centra Vladica Ilić naveo je da bi se postupanje nadležnih organa moglo oceniti kao traljavo, sporo i nesistematično.

Tošković je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena analiza istrage slučajeva policijskog zlostavljanja, rekla da je bila dužnost centra da pomogne žrtvama, a svi postupci su i dalje u predistražnom postupku.

Izgledi za uspeh ovih postupaka pred našim organima su mali, ali nam ostaju međunarodni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava, rekla je ona i podsetila da su se obratili Specijalnom izaslaniku UN za torturu koji je od države Srbije tražio izjašnjavanje. 

Ilić je podsetio da su protesti počeli 7. jula, u večeri kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio novo zatvaranje zbog epidemije korona virusa i već te prve večeri su počeli da stižu snimci policijskog nasilja, koji su odmah bili poslati Tužilaštvu i Sektoru MUP za unutrašnju kontrolu (SUK). 

Ono što je problem je što je SUK sve te prijave istovremeno prosledio i organizacionim jedinicama MUP u kojima rade osumnjičeni policijski službenici, ukazao je Ilić. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: