Treća doza nije za sve!

19:45 16. 08. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Epidemiološkinja i članica udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK) Ivana Prokić podržava davanje treće doze vakcine protiv korona virusa, ali ne smatra da ona treba da se daje svima, "već onima koji su imunokompromitovani, koji su stariji od 60, 70 godina, i koji su pod većim rizikom za oboljevanje, poput transplantiranih ili onkoloških pacijenata".

"Iz naučnih istraživanja znamo da ne daju sve vakcine podjednaku zaštitu. Čuvanje vakcina za one koji se još nisu vakcinisali je po meni prioritet", rekla je Prokić za TV N1.

Ona je ukazala da antitela ne traju podjednako kod svake vakcine i istakla da nije naučno dokazan vremenski period od šest meseci da tada sve staje i da ne postoji više zaštita.

"To je odokativna mera, vakcine koje pokazuju veliku efektivnost trebalo bi i dalje da imaju dobru zaštitu, tako da mi se čini da je to pokušaj da se utroši višak doza na one koji već žele da se vakcinišu umesto da se radi na edukaciji onih koji se nisu vakcinisali, a to je velika većina stanovništva", naglasila je Prokić.

Na konstataciju da ima onih koji žele da prime treću dozu zbog pada nivoa antitela, pojašnjava da, "u suštini, imunološki gledano, i kad opadne nivo antitela i dalje imate memorijske ćelije koje mogu brzo ponovo da stvore antitela pri sledećem kontaktu s virusom".

"Merenje antitela ne bih preporučila, jer šta to znači da bismo svi morali da ih izmerimo da bismo znali šta da radimo, to nije način. Neko ko je zdrav i vakcinisao se, i mlađi je od 60 godina, ne bi trebalo da razmišlja o trećoj dozi", istakla je Prokić.

Napominje da se videlo da Sinofarm nije dovoljno efektivan u našoj populaciji, naročito kod starijih od 60 godina, i njima savetuje da prime treću dozu, ali da to bude RNK vakcina, a ne treća doza iste vakcine. (kraj) and/nm

Share: