RTS odgovara Tviteru

20:07 18. 08. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Radio-televizija Srbije (RTS) je saopštila da je odluka Kompanije Tviter da na neke od naloga RTS-a na toj platformi stavi oznaku “medij koji sarađuje s Vladom Srbije” primorava da preispita prisustvo na toj mreži, ali i da zatraži da se o tome izjasni Evropska radiodifuzna unija (EBU) i druge organizacije čiji je RTS, kao javni servis, član.

"Neprihvatljivo je da tehnička platforma, kako se Tviter predstavlja, dopisuje ili dodaje bilo kakav tekst u naše objave, bez našeg dopuštenja ili zahteva", navodi se u saopštenju.

Tvrdi se da Tviterov dodatak predstavlja etiketiranje, "što je vrsta nedopustivog pritiska, posebno na medij koji je član EBU, čime se tehnička platforma za objavu kratkih poruka stavlja u poziciju vrhovnog cenzora, iako za to nema nikakvu legitimaciju, dok za sebe tvrde da im je sloboda mišljenja i govora svetinja".

"Skandalozno je da Tviter nije obavestio RTS da će ta njihova napomena biti primenjena na našim objavama, kako bismo pravovremeno doneli odluku o daljem postupanju i prisustvu na toj mreži, pod izmenjenim uslovima. Niti nam je Tviter ponudio bilo kakvo ozbiljno i na argumentima zasnovano obrazloženje za svoj postupak", saopštava RTS i navodi da su kriterijumi po kojima se takva etiketa dodeljuje medijima nejasni ili nedosledni.

Konstatuje se da se radi o političkoj odluci, odnosno o obliku političkog pritiska na medij za koji Tviter optužuje Vladu Srbije, ne pružajući za to dokaze, ali i uvreda i za korisnike Tvitera "koji se smatraju nesposobnim da sami donesu zaključak". (kraj) lj/drp/nm

Share: