CEPRIS predložio amandmane

18:01 16. 09. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) predstavio je danas model amandmana na Ustav, kao i Ustavni zakon o izmenama tog akta kao dva modela promene Ustava Srbije sa identičnim rešenjima, kako bi se otklonila mogućnost političkog uticaja zakonodavnih i izvršnih organa na nosioce pravosudnih funkcija, jer važeća ustavna rešenja to ne sprečavaju.

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Violeta Beširević rekla je, na konferenciji za novinare, da su i inicijatori promene Ustava prepoznali nedozvoljen politčki uticaj zakonodavne i izvršne vlasti i suštinski razlog promena je depolitizacija pravosuđa, a formalni je i proces pristupanja Evropskoj uniji.

Beširević je ukazala da se amandmanom menja član 4. Ustava Srbije koji uređuje podelu vlasti, jer je postojećom odredbom sudska nezavisnost dovedena u pitanje jer se govori o "ravnoteži i međusobnoj kontroli".

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tanasije Marinković ukazao je da je tema promene Ustava Srbije nevidljiva u medijima, među parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama, a da se tokom održanih javnih rasprava u Nišu, Kragujevcu i danas u Novom Sadu, nije mogla čuti reč profesure i stručne javnosti.

Ovaj naš predlog će biti upućen Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kao i javnosti, rekao je Marinković. (kraj) dar/ivt/dpv 

Share: