Peticija ne može izdejstvovati pomilovanje

13:26 05. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Ni najveći pesimista u Srbiji pre deset godina ne bi tvrdio da ćemo na dvadeset i prvu godišnjicu 5. oktobra pričati o pomilovanju ubice Zorana Đinđića, navodi u autorskom tekstu na sajtu Foruma za bezbednost i demokratiju, direktor programa i komunikacija FBD, advokat Luka Jovanović 

Jovanovć navodi da je do sada mnogo rečeno o peticiji za koju Fondacija “Kapetan Dragan” skuplja potpise u centru Beograda, ali da je neophodno. uzeti u obzir činjenice o institutu pomilovanja.

Iinstitut pomilovanja, regulisan Krivičnim zakonom, osim potpunog oslobođenja od izdržavanja kazne obuhvata i njeno ublažavanje, davanje rehabilitacije, određivanje kraćeg trajanja posledica osude kao i potencijalno ukidanje neke ili svih posledica osude, piše Jovanović.

U tom smislu zahtev koji je izložen u peticiji je maksimalistički, međutim, zahtev sadržan u peticiji, osim moralne, ima i jednu nepopravljivu pravnu manu, objašnjava u tekstu.

Ma koliko potpisa fondacija skupila na ulicama Beograda, Fondacija peticijom ne može izdejstvovati pomilovanje atentatora na Zorana Đinđića.

Jovanović navodi da Zakon o pomilovanju propisuje nedvosmisleno da molbu za pomilovanje mogu da podnesu samo osuđeno lice, njegov zastupnik kao bračni drug, srodnik u pravoj liniji, brat ili sestra osuđenog lica. Dakle, potpisnici, ma koliko da ih je, ne mogu da podnesu molbu za pomilovanje, postavlja se pitanje zašto Fondacija javno skuplja potpise za peticiju koja ne može imati nikakvo dejstvo.

Prema podacima koji se mogu naći u Agenciji za privredne registre, u programske ciljeve Fondacije, između ostalog, spada „promovisanje humanitarnih aktivnosti“, „promovisanje i zaštita ljudskih i građanskih prava Srba i srpske manjine u dijaspori“ kao i „pružanje pomoći pojedincima srpske nacionalnosti koji su diskriminisani po nacionalnoj osnovi“.

Jovanović ocenjuje da bi u nekom drugom kontekstu, u nekoj drugačijoj Srbiji, takva vrsta javnog delovanja udruženja građana predstavljala valjan osnov za pokretanje postupka za zabranu rada ovog udruženja pred Ustavnim sudom, a važeći zakoni u Srbiji pružaju upravo tu mogućnost.

Share: