3D murali za slepe i slabovide

13:37 18. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Predstavljanje prvih 3D modela murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji biće u beogradskom Božidarcu 20. oktobra u 12 sati.

Prva takva aktivnost u našoj zemlji biće organizovana organizuje u susret Vikendu Street Art-a u subotu i nedelju, 22. i 24. oktobra.

U subotu je planirana tradicionalna “Radionica seniori crtaju grafite” u dvorištu Božidarc, a paralelno tokom subote i nedelje biće organizovanje vođene ture Vračarom.

Predstavljanje 3D modela organizuje se u projektu udruženja Kruna iz Beograda "Umetnost u prolazu" koja za cilj ima da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Prvi modeli će biti postavljeni na dve lokacije na Vračaru u sredu 20. oktobra.

Biće to inovativni pristup predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda.

Murali će biti postavljeni povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih osoba koji se u celom svetu obeležava. Pored toga buće organizovano i predstavljanje virtualne izložbe posvećene grafitima.

Direktor ustanove Božidarac Vladimir Kljajić rekao je da je ‘’veliko zadovoljstvo da imati priliku da učestvujemo kao partneri i zajedno omogućimo da u uličnoj umetnosti mogu da uživaju i slepe i slabovide osobe. Božidarac se trudi u skladu sa mogućnostima da bude maksimalno inkluzivna ustanova, skoro smo podržali takođe projekat „Make it able for disabled” koji je mapirao u Beogradu prepreke sa kojima se susreću osoba sa invaliditetom, a u cilju unapređenju politike pristupačnosti i izgradnja društva za sve." 

Projekat Udruženja Kruna "Umetnost u prolazu" realizuje se u okviru konkursa Fondacije Telenor "Zamisli sve", a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma. Partneri na projektu su Božidarac i gradska organizacija slepih Beograda. Kompanija Voxellab koja se bavi 3D tehnologijom je proizvela 3D modele murala za slepe i slabovide. (kraj) dep

Share: