Veronauka da bude školski predmet

15:57 04. 11. 2021. FoNet | Andrijana Milaćević

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavao je danas da bi veronauka u školama u Srbiji trebalo ponovo da bude školski predmet, a ne nastavni program i da veroučitelji budu zaposleni za stalno.

Porfirije je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, otvarajući međunarodni skup povodom 20. godina od uvođenja verske nastave u Srbiji, rekao da za to postoji konsenzus među crkvama i verskim zajednicama, kao i da ne bi trebalo da postoji cenzus za formiranje grupa đaka za časove veronauke.

On je naveo da danas u Srbiji oko 450.000 učenika pohađa veronauku, a predaje je oko 2.000 veroučitelja, od toga oko 1.600 pravoslavnih, oko 250 islamske i oko 130 katoličke vere.

Ne mislimo da je sadašnji status verske nastave održiv ni na kraći rok, rekao je patrijarh.

Kada veronauka nije ni izborni predmet u rasporedu je kao pretčas, osmi čas ili slično, a potom stižu i uputstva o podizanju cenzusa na 30 đaka za formiranje grupa, ukazao je on.

Veronauka ima formativni uticaj na učenike, uči ih vrednostima, duhovnoj vertikali, ljudskim pravima i slobodama, poštiovanju drugog i drugačijeg, građanskim vrednostima, naglasio je Porfirije.

Prema njegovim rečima, jedino pravedno rešenje je ono iz prve Uredbe iz 2001. godine da ne postoji nikakav cenzus za formiranje grupa učenika. (kraj) vbr/am/dpv

Share: