Rešiti problem verske nastave

19:08 22. 11. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji uputili su zajedničku poruku predsedniku države Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, premijerki Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću, kojom su ukazali na probleme vezane za izvođenje verske nastave u školama i način prevazilaženja tih problema.

Oni su pozvali sve relevantne institucije u državi da se trenutni status verske nastave u školskom sistemu što pre izmeni, i izrazili čvrstu nadu i dobru veru da će Crkve i verske zajednice, zajedno s državom, po ugledu i praksu iz vremena kada se veronauka vratila u učionice, uraditi sve što je potrebno da se sve nepravilnosti isprave i da se konačno reši ovaj gorući problem srpskog društva i prosvete.

Patrijarh srpski Porfirije i predstavnici crkava i verskih zajednica predložili su da veronauka ponovo dobije status obaveznog izbornog predmeta, da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno s časovima alternativnog predmeta.

Saopštenje su poslali patrijarh srpski Porfirije, predsednik Biskupske konferencije Svetog Kirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, Reis-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović, biskup Slovačke Evangeličke Crkve a.v. Jaroslav Javornik, biskup Reformatske Hrišćanske Crkve Bela Halas i Veliki rabin Srbije Isak Asiel. (kraj) is/nm

Share: