Novinarka privedena greškom

00:04 28. 11. 2021. FoNet | Desk

BEOGRAD - Novinarka Milena Dimić, koja je za Vranje njuz izveštavala sa protesta grupe Vranjanaca zbog izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji, privedena je u Policijsku upravu i nakon davanja izjave u vezi izveštavanja puštena je posle četrdesetak minuta, objavio je portal Vranje Njuz.

"Fotoreporterka naše redakcije rekla je da su policajci tokom informativnog razgovora na koji je pozvana bili korektni, te da su poručili kako nisu bili obavešteni da je reč o medijskom izveštaču na novinarskom zadatku i da je reč o greški", navela je redakcija.

"Sve vreme trajanja protesta imala sam vidno izloženu novinarsku legitimaciju moje redakcije oko vrata, nosila sam fotoaparat i uređaj za snimanje. Prilikom izveštavanja poštovala sam u potpunosti pravila ponašanja novinara na ovakvim skupovima i novinarski kodeks", izjavila je Dimić.

Procedura davanja izjave u policiji trajala je četrdesetak minuta.

Redakcija navodi da to nije jedina neprijatnost koju su doživeli tokom praćenja blokade na dva mesta u gradu.

"Naime, nakon izlaska iz zgrade Policijske uprave naš izveštač je zastao da nakratko popriča sa dva poznanika, ali im je prišao dežurni policajac, pitao ih šta traže tu, rekao im da se nalaze u zoni 'objekta pod obezbeđenjem', tražio im lična dokumenta i zapisao ih u nekakav protokol, ne rekavši sa kojom namerom to čini".

Redakcija podseća da su inspektori u civilu Policijske uprave u Vranju banuli u kasnim popodnevnim satima na kućnu adresu izveštača-fotoreporterke Vranje News-a Milene Dimić sa nalogom da je privedu na informativni razgovor, ali ona nije mogla da napusti stan jer je bila sama sa malom decom, pa joj je uručen poziv da se u najkraćem roku javi policiji.

U pozivu koji je primila Dimić navedeno je da je pozvana u predistražnom postupku, kao građanin, radi prikupljanja obaveštenja zbog krivičnog dela iz člana 290 Krivičnog zakonika – "ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom". (kraj) dep

Share: