Brutalnost hrvatske policije

16:24 06. 12. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Broj izbeglica u Srbiji, uglavnom iz Avganistana, znatno je povećan ove godine i na granici s Hrvatskom ih je više od 4 000, a pri prelasku granice često se suočavaju s brutalnošću hrvatske policije, što je nezakonito postupanje, jer im se ne omogućava da zatraže azil, rečeno je na predstavljanju podataka o povredi prava migranata.

"Nasilno ponašanje se ne događa u saradnji sa srpskom policijom, već van graničnih prelaza, uz prebijanje, ponižavanje, otimanje dragocenosti, pretnje oružjem", izjavila je Milica Švabić iz beogradskog Centra za razvoj socijalnih politika "Klikaktiv".

Ana Ćuća iz zagrebačkog Centra za mirovne studije izjavila je da je 2016. počelo sistematsko nasilje Republike Hrvatske nad migrantima, da nije reč o individualnim slučajevima, "već o naređenju s političkog vrha čije izbegavanje često nije moguće".Ona ocenjuje da je promena migrantske politike EU dovela do nasilja, ali i da sve više hrvatskih policajaca anonimno daje podatke o strukturi sistema nasilnog i nezakonitog proterivanja izbeglica. (kraj) vip/drp/nm

 

Share: