Srbija nespremna za pomirenje

17:28 18. 12. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Srbija nije spremna ni na kakvo pomirenje i čini mi se da je ideja da mirnim putem, a ne ratom, ostvari svoje ciljeve - da prisvoji deo Dejtonske Bosne, razmeni teritorije sa Kosovom, a i Crnu Goru smatra delom "srpskog sveta", ocenila je danas političarka i sociološkinja Vesna Pešić na 14. Forumu za tranzicionu pravdu.

Pešić je na Forumu pod nazivom "Prekinuto pomirenje-kojim putem nastaviti" rekla da je Srbija "glavni uznemiravajući faktor na Balkanu, jer i dalje stoji iza ideje koju je usvojila početkom raspada Jugoslavije - da svi Srbi treba da žive u jednoj državi.

"Ne verujem da će Srbija ući u rat, ali sam uverena da misli da će 'mic po mic' razgraditi Bosnu i Hercegovinu, a gde će Republika Srpska nego u Srbiju - čini mi se da je to vladajuća koncepcija", rekla je Pešić na panelu "Iz ugla političara".

Kada je reč o Kosovu, naglasila je da ne može da proceni da li je važnije rešavati to pitanje ili problem "klasične autokratije" u kome se našla Srbija dolaskom "neoradikala" i Aleksandra Vučića na vlast.

"Milošević jeste vodio ratove, ali opoziciju nije tretirao kao unutrašnjeg neprijatelja. Sada imamo bojkotovane parlamentarne izbore, jednostranačku skupštinu, ljude koji kao klovnovi govore ono što im je naređeno - situacija je toliko katastrofalna da ne znam da li je preče da rešavamo to ili pitanje Kosova", rekla je Pešić. (kraj) is/mr/dpv

Share: