Prototipovi igara

10:25 28. 12. 2021. FoNet

BEOGRAD - Nordeus fondacija saopštila je da je uspešno završen četvoronedeljni edukativni onlajn program Game Dev Bootcamp, na koji se prijavilo više od 600 mladih iz cele Srbije.

Polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije napravili su prototipove svojih prvih igara uz pomoć vrhunskih stranih i domaćih stručnjaka.

Game Dev Bootcamp, Nordeus fondacije, okupio je vrhunske stručnjake i predavače iz industrije video-igara koji su mladim talentima preneli svoje znanje i iskustvo tokom ovog jedinstvenog onlajn programa.

Polaznici su sve vreme, kroz radionice, imali i podršku mentora programa iz Phobos studija kako bi za samo četiri nedelje mogli samostalno da naprave prototip svoje prve FPS (first person shooter) igre. Dok su predavači dolazili iz kompanija Epic Games, najpoznatije po globalnoj hit igri Fortnajt (Fortnite), i 3Lateral, originalno domaće kompanije koja je pionir i inovator u oblasti kreiranja realističnih digitalnih avatara, kao i Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta u Beogradu.

Više od polovine ukupnog broja prijavljenih činili su studenti, uglavnom sa tehničkih fakulteta, što govori u prilog interesovanju za ovakve programe i gejming industriju uopšte.  

Od 160 aktivnih polaznika, 16 najupornijih, najtalentovanijih i najkreativnijih završili su prototipove svojih prvih  video igara, koji ostaju u njihovom vlasništvu, čime značajno obogaćuju svoj portfolio za dalje profesionalno napredovanje i imaju mogućnost da ih dodatno razvijaju. 

“Biti mentor studentima koji ulaze u svet razvoja igara i odlučuju za pravac u kom žele da usmere svoju karijeru je za mene bilo vrlo lepo iskustvo. Voleo bih da sam imao ovakvu podršku kada sam počinjao da se bavim ovim poslom, pre više od 15 godina, jer znam koliko je važno na samom početku imati nekoga da vas uvede u taj svet, kaže neke korisne prečice i jednostavno podeli svoje iskustvo. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam želeo da učestvujem u ovom programu. Postoji mnogo puteva kojim studenti mogu da krenu nakon završenih studija, i važno je da imaju pristup različitim IT sferama kako bi mogli da odaberu ono što zaista najviše žele. Zbog toga čvrsto verujem da su ovakvi programi, kao dopuna formalnom obrazovanju, neprocenjivi”, rekao je  mentor programa, Ivan Koroknai iz Phobos studija.

Darko Subotin, docent na Fakultetu dramskih umetnosti  i autorizovani predavač za rad u Unreal Engine-u  takođe je zadovoljan organizacijom i time kako su polaznici prihvatili ponuđeno znanje:

“Sve je bilo profesionalno organizovano. Komunikacija je bila jasna, profesionalna i prijateljska, nije bilo nikakvih problema. Širenje gejming ekosistema u Srbiji je  odličan dodatak drugim dostupnim opcijama u regionu. Samo nastavite sa dobrim radom!”, izjavio je Subotin. (kraj) dep

Share: