Protesti i blokade u Srbiji

17:37 03. 01. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Pokreti i organizacije udruženi protiv eksploatacije litijuma organizovali su širom Srbije proteste i blokade saobraćajnica koje je predsednik Srbije nazvao "političkom igrom", okupljenja su protekla bez uniformisane policije, a jedna žena povređena je pri pokušaju vozača u Preljini kod Čačka da probije blokadu.

U Brezjaku kod Valjeva blokiran je put Loznica – Valjevo, a jedan od vođa Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da agonija mora da prestane i da će protesti biti nastavljeni dok "Rio Tinto" ne ode iz Srbije. Lider "Zajedno za Srbiju" Nebojša Zelenović izjavio je u Čačku da je taj protest odgovor na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će projekat "Rio Tinto" biti nastavljen i da idući vikend počinje zajednička borba.Tokom protestnog okupljanja u Beogradu policija je legitimisala okupljene, a privedena je državljanka Kanade Jovana Petrović - koja je bila među građanima koju su prethodno blokirali auto-put na 15 minuta - jer nije imala ličnu kartu Srbije. U Novom Sadu je blokirana ulica kod Futoške pijace, građani su potom krenuli u protestnu šetnju, a protest je završen kod Pozorišnog trga.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pančevu da „nikakvih pomeranja, nikakvih novih akcija i delovanja Rio Tinta u budućnosti neće biti dok o tome sami između sebe ne budemo na bilo koji način razgovarali". (kraj) vip/nm

Share: