Potrebni smo jedni drugima

08:26 06. 01. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Božić danas sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću čestitamo svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosimo molitve Bogomladencu Hristu, molimo se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe, poručio je u božićnoj poslanici patrijarh srpski Porfirije i pozvao na poštovanje razumnih mera i preporuka vlade.

Molimo se i da mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto poverenje u Boga, istinskog lekara duša i tela naših, kao i da nas osećaj straha, podstaknut preporučivanom "socijalnom distancom" ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom, istakao je patrijarh.

Crkva, stoga, poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku, istakao je poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Virus korona, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema, smatra patrijarh Porfirije i dodaje da je virus, pored ostalog, izraz pedagoške opomene čoveku da se vrati zapovestima Božjim, "jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva čovekovim miroljubivim staništem".

Priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali pre ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštovati, negovati i čuvati kao najvredniji dar Božji, naglasio je patrijarh.

U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću, naveo je patrijarh Porfirije, upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci.

Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvek biti, istakao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije ukazuje i da se rođenje Hrista Spasa slavi u svetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumevanja, nepoverenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma; u suštini vrhunskih vrednosti globalnog potrošačkog mentaliteta.

Pored toga, u svetu stalnih promena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čoveku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji, naglasio je on.

Čini se da ljudsko društvo u osnovi više nije isto, jer naučno–tehnički doprinosi pod uticajem informacionih tehnologija teže da promene način opštenja među ljudima povećavajući njihovu otuđenost i usamljenost. Dovoljno je osetiti nesigurnost kod lečenja osnovnih bolesti, pa da strah dobije krajnji egzistencijalni vid, upozorio je patrijarh.

Patrijarh podseća da je, u prazničnoj radosti, važno shvatiti da rađanje Bogočoveka u skromnoj vitlejemskoj pećini poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osećajem bratstva među ljudima.

Odatle i praznična radost treba da bude hranjena plemenitošću našeg hrišćanskog svedočanstva, ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i suštu radost, naglasio je on.

Priđimo, dakle, jedni drugima prolazeći kroz smirenje vitlejemske pećine i osetimo da se Sin Božji rodio ne bi li nam pokazao da smo potrebni jedni drugima, Bog čoveku i čovek Bogu, prijatelj prijatelju i rod rodu, svako svakome, jer jedni bez drugih ne možemo.

Ne opterećujmo se pitanjem ko nam je sve bližnji, nego se umesto procene onoga šta nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i šta za druge mi činimo. Budimo, dakle, bližnji svakome na koga smo upućeni po meri ljubavi Hristove, pozvao je poglavar Crkve.

Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji nam se rodi spas i izbavitelj Hristos Gospod! Sa ovim željama i molitvama Bogomladencu Hristu, mi vam kao celom sabornom crkvenom telu i opet kao pojedincima želimo svako istinsko dobro u Novoj 2022. godini. Zato vas sve pozdravljamo radosnim Božićnim pozdravom: Mir Božji – Hristos se rodi, zaključio je patrijarh. Porfirije. (kraj) ivt/dj

Share: