Prestolonaslednik Aleksandar na pomenu

13:23 30. 03. 2022. FoNet

BEOGRAD - Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina prisustvovali su juče pomenu princu Filipu, preminulom vojvodi od Edinburga, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, koji je predvodila kraljica Elizabeta II, saopštila je danas prestolonaslednikova kancelarija.

Pomenu su prisustvovali i članovi mnogih kraljevskih porodica, britanske vlade, predvođeni premijerom, Borisom Džonsonom, članovi diplomatskog kora u Velikoj Britaniji, najbliži prijatelji britanske Kraljevske porodice, kao i predstavnici brojnih dobrotvornih i drugih organizacija koje su kraljica Elizabeta i princ Filip podržavali.

Uz tekstove i muziku, služba je obeležila život i nasleđe princa Filip, kao i njegovu posvećenost porodici, naciji i zemlji.

"Ovaj dan je bio mešavina tužnih, sentimentalnih osećanja i toplih sećanja na mog dragog rođaka i iskrenog prijatelja, pokojnog Princa Filipa. Bio sam veoma tužan kada je preminuo, posebno zato što zbog pandemije Kovida-19 nismo mogli da prisustvujemo sahrani i da se dostojno oprostimo od njega. Zato je ovaj dan bio tako poseban, jer su svi koji su ga poznavali i voleli mogli da se sete plemenitog čoveka čiji je odlazak stvorio veliku prazninu u srcima svih koji su ga poznavali, ali čije će nasleđe živeti večno“, rekao je pAleksandar.

Osim brojnih drugih zvanica, pomenu su prisustvovali članovi britanske Kraljevske porodice, predvođeni kraljicom Elizaboetom II, princem od Velsa, Čarlsom i vojvotkinjom od Kornvola, Kamilom, zajedno sa princem Vilijamom i princezom Katarinom,

Princ Filip, Vojvoda od Edinburga, preminuo je 9. aprila 2021. u zamku Vindzor u 99. godini. 8Kraj) dep/dj

Share: