Društvo

Muzej 25. maj

Zgrada kao muzejski predmet

06. 04. 2022. 14:43 | FoNet

BEOGRAD - Vođena tura posetilaca kroz Muzej 25. maj planirana je za 9. april u 13 časova okupljanjem na platou ispred zgrade Muzeja, a nastavlja se na soliteru preko puta Muzeja i završava u zgradi Muzeja..

Zgrada Muzeja 25. maj, centralni objekat u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, ima izuzetan svedočanstveni potencijal i kao takva je jedinstven „muzejski predmet“.

Zahvaljujući posebnim odlikama, kako arhitektonskim tako i kulturološkim, Muzej 25. maj ima jedinstvenu kulturnu, društvenu, umetničku i istorijsku vrednost.

Muzej je predstavnik arhitekture reprezentativnih objekata u Beogradu šezdesetih godina 20. veka, jedan je od prvih namenski izgrađenih muzeja te vrste u Beogradu i Srbiji, a takođe zauzima značajno mesto u stvaralačkom opusu Mihaila Jankovića, jednog od vodećih beogradskih i jugoslovenskih arhitekata tog razdoblja.

Od osnivanja do danas njegova prvobitna funkcija nije se promenila – reč je o javnoj ustanovi sa izložbenim prostorom gde se organizuju stalne i povremene izložbe, sa bioskopskom salom za prikazivanje filmova i održavanje raznih skupova, seminara i predavanja. Impozantan spisak izložbi iz zemlje i inostranstva, u periodu od 1978. do 2022. godine, pored brojnih međunarodnih i domaćih skupova, seminara, predavanja i drugih programa, kao i poseta velikog broja državnika, poznatih ličnosti i delegacija, samo su deo realizovanih aktivnosti tokom pola veka postojanja ovog zdanja.

Muzej 25. maj poklon je Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan i mesto je koje i danas nesumnjivo privlači pažnju javnosti i izaziva oprečne stavove.

Naredne dve ture planirane su za 23. april i 24. maj. (kraj) dep/dj

Share: