Sporno prikupljanje podataka

09:49 07. 04. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Vojni sindikat Srbije ocenio je danas da je neosnovano i nezakonito prikupljanje elektronskih adresa, korisničkih imena i lozinki za pristupanje elektronskoj pošti od profesionalnih pripadnika Vojske Srbije zbog navodne onlajn obuke i nastave.

Poslednjih nekoliko dana, Vojnom sindikatu Srbije, obratio se deo profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, zahtevima za pravnu pomoć i savet o tome kako da postupe u situacijama, u kojima pretpostavljene starešine naredbodavno traže da im dostave podatke o ličnim privatnim "e-mail" adresama, korisničkim imenima i pristupnim lozinkama za naloge elektronske pošte, sa vrlo upitnim obrazloženjem, da su ti podaci navodno potrebni za izvođenje "online" obuke i nastave, u vanradno vreme, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Takvi zahtevi pretpostavljenih vojnih starešina su neosnovani i nezakoniti iz više razloga, naglasio je Vojni sindikat jer se time narušava pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka iz digitalnog okruženja, u koje spadaju i podaci o ličnoj adresi elektronske pošte, i drugi lični podaci za pristup internet i digitalnim nalozima i profilima. (kraj) vip/dj

Share: