Molimo se za mir

11:16 22. 04. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove, jer svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje, poručio je u uskršnjoj poslanici srpski patrijarh Porfirije.

Osećaj odgovornosti među nama je danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama, istakao je patrijarh.

Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju, ukazao je Porfirije.

Patrijarh je naglasio da se u "vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom i odgovornošću" upućuju očinski pozdravi i molitve sestrama i braći u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada.

Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakome mestu gde živite. Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista i osenjen snagom radosne pesme: "Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima koji su u grobovima život darova!", navodi se u uskršnjoj poslanici. (kraj) dar/ivt/dpv

Share: