Više od igre

14:34 05. 05. 2022. FoNet | Andrijana Milaćević Vukosavljević

BEOGRAD - Maj mesec matematike, ove godine, pod sloganom Više od igre, povezuje matematiku i gejming, a biće svečano otvoren 10. maja u prostoru Silosi Beograd na Dorćolu.

Mesec matematike održava se 11. put i to na nekoliko lokacija u gradu, u orgazaciji Centra za promociju nauke, Matematičkog instituta SANU i Nordeus fondacije, ali i širom Srbije u raznim formatima popularizacije matematike- izložbe, radionice, predstave, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Na tri scene u Silosima održavaće se matematičko pozorište Matemateatar, a u Dorćol placu od 27. do 29. maja održava se Gejming vikend Gejm džem, gde će matematičari praviti video igre.

Ove godine smo odlučili da povežemo matematiku i igru, da vidimo da li postoji granica i gde se prepliću, rekla je na konferenciji za novinare predstavnica Centra za promociju nauke Danijela Vučićević.

Miloš Đuričanin iz Nordeus fondacije istakao je da obrazovanje dece vrednost koja ih je okupila u mesecu matematike s ciljem da kroz igru, matematiku približe deci.

Prema njegovim rečima tome je doprineo EduGejming konkurs krouz koji su mali matematičari osmišljavali i pravili video igre.

Predstavnik kompanije Šnajder elektrik Laslo Nemet najavio je naučni karavan u kojem će putujućim autobusom sa učenicima i nastavnicima iz 18 gradova podsticati vršnjačku edukaciju, učenje i otvoreno razmišljanje.

Na manifestaciji će biti predstavljen i Centar za mlade talente Šnajder Elektrika.

Predstavnica gejming studija Playstudios Europe Svetlana Milinković najavila je da će u glavnom programu u Silosima biti postavljena soba posvećena tetrisu gde se može upoznati istorija razvoja te popularne igre koja skoro slavi 40 godina.

Kao mlada, ali najbrže rastuća gejming kompanija na srpskom tržištu želimo da prikažemo ko sve stoji iza stvaranja jedne igre, u našem studijiu među 150 zaposlenih ima mnogo matematičara, rekla je ona.

Izložba posvećena matematičarima koji su se školovali u Beču u 19. veku biće otvorena 12. maja u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Na kraju Meseca matematike 27. do 29. maja na gejming vikendu biće dodeljene nagrade autorima igara uz poruku da videoigre nisu samo zabava već i odlična karijerna prilika.

Mesec matematike zatvara se 31. maja. (kraj) vip/am/dj

Share: