Most Veselina Simonovića

11:50 11. 05. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Veselin Simonović bio je most između kule od milion brojeva novina koje je potpisao i novinarske i medijske zajednice, kao i garant da se ta kula neće obrušiti, poručio je na današnjoj komemoraciji urednik u listu "Nova" Ranko Pivljanin.

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor dnevnog lista "Nova" Veselin Simonović preminuo je iznenada u nedelju u Beogradu u 63. godini, a danas su se od njega, u prisustvu članova porodice, oprostile mnogobrojne kolege i prijatelji i poštovaoci iz svih sfera javnog života.

Tokom karijere, jedan od najpoznatijih novinara u Srbiji, Simonović je radio kao urednik u "Borbi", "Vremenu" i "Blicu".

U ime kolega iz "Borbe", dugogodišnji urednik "Večernjih novosti" Manojlo Manjo Vukotić rekao je da je Simonović bio među najbržima, najboljima, najmudrijima i najspretnijima u svakoj novinarskoj i ljudskoj disciplini.

"On je znao zlatno pravilo profesije - da je istina najjača - i da moraš na uredničkom rešetu odvojiti zlato od prljave jalovine, kao i da je navijanje dozvoljeno, svrstavanje rizično a poslušnost pogubna", poručio je Vukotić.

Urednik nedeljnika "Vremena" Filip Švarm prisetio se kako je, kao mlad novinar, posmatrao kako se devedesetih, kada se, kako je, kao i sada, bilo pritisaka i laganja, Simonović držao.

"On je to gledao otvorenih očiju, i nikada nije pristajao na kompromise", naglasio je Švarm i podsetio na ocenu pokojnog kolege iz "Vremena" Miloša Vasića da je Simonović uvek mogao da razlikuje ispravno od pogrešnog i stvari nazivao pravim imenom.

Poručio je i da je Simonović bio profesionalac, ali kome je novinarstvo bilo sam život i poziv.

O Simonovićevoj karijeri u "Blicu" govorio je njegov saradnik i prijatelj Milan Subotić, koji se prisetio kako se taj list devedesetih suočavao sa pritiscima i tužbama, da bi u noći 5. oktobra uz viski rekao "sačuvali smo ovaj Blic i od vlasti i od vlasnika, kao da sluti kakvi izazovi dolaze".

Subotić je istakao da je Simonović potom na svojim leđima osetio nemilosrdnost tri korporacije i njihove zahteve za "klikovima", budžetima i targetima.

"Uprkos tome, na onaj svet je otišao kao pobednik", poručio je Subotić.

U ime prijatelja, glumac Milan Čučilović je rekao da je "kuća bila tamo gde je Vesa", jer je on činio da se ljudi sa njim osećaju kao kod kuće, a da mu je Dorćol plac, gde je održana komemoracija, bio treća kuća.

Glavni i odgovorni urednik lista "Nova", Simonovićevog najmlađeg poslovnog poduhvata, Stojan Drčelić je istakao da je Simonović spreman da se pokloni samo jednoj kraljici - vesti.

"Nikada sa Vesom nije bilo lako. Munjevito je prepoznavao lažne proroke i šičardžije, brzo je procenjivao ljude, nije podnosio banalnosti", prisetio se Drčelić.

Ispričao je i kako je izašao na kraj sa odbijanjem štamparija u Srbiji da štampaju taj list.

"Štampaćemo se na kraju sveta", citirao je Simonovića i poručio da će njegova redakcija ostati ponosna na njega.

Veselin Simonović biće sahranjen danas na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana. (kraj) vbr/mr/dj

Share: