Nijedna žena manje

11:38 17. 05. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda u saradnji sa organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja organizovaće sutra uličnu akciju "Nijedna žena manje", kako bi se upozorilo na podatke da je u Srbiji svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, a od 2010. godine do danas ubijeno njih 363.

Svaka treća žena ranije se obraćala nadležnim institucijama za pomoć, a istraživanje "Kad istitucije zakažu ostaje tišina" potvrđuje taj podatak i pokazuje da su žrtve u proseku imale šest kontakata sa institucijama, kao i da je period od prvog obraćanja institucijama do ubistva proteklo skoro tri godine.

Identifikovani izazovi u institucionalnom sistemu zaštite od nasilja tiču se neblagovremenog postupanja, neprepoznavanja nasilja, izostanka međuinstitucionalne razmene informacija, izostanka procene bezbednosnih rizika, izostanka mehanizama za praćenje izrečenih mera zaštite kao i nedovoljnih kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i znanja u sistemu zaštite žena od nasilja, navodi se u izveštaju..(kraj) dar/ivt/dj

Share: