Društvo

IN MEMORIAM

Preminuo Dušan Dražić

29. 06. 2022. 14:39 | FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Novinar u penziji i dugogodišnji član Udruženja novinara Srbije (UNS) Dušan Dražić preminuo je u 88. godini, saopštio je UNS.

Dražić je više od 40 godina bio novinar "Borbe" i Tanjuga, od čeag je deset godina bio glavni i odgovorni urednik redakcije "Borba" za Srbiju, a pet godina dopisnik Tanjuga iz Sofije.

Rođen je u Kruševcu 1934. godine. Gimnaziju je završio u rodnom gradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Svojim ličnim angažmanom, Dražić je upoznao bugarske novinare sa dešavanjima u Srbiji za vreme sankcija i NATO bombardovanja.

Tada je grupa bugarskih novinara posetila Kruševac i Vranje, o čemu su pisali u svojim medijima, nakon čega je organizovana akcija besplatnog letovanja srpske dece u Bugarskoj.

Objavio je šest knjiga, među kojima se izdvajaju "Kosovska petogodišnjica" i "Barutana pod Bagdalom", posvećene obeležavanju Vidovdana 1889. godine u Kruševcu.

Dobitnik je dve godišnje nagrade UNS "Svetozar Marković", a član Udruženja bio je od 1976. godine.

Aktivan i posle penzionisanja, u utorak je povodom Vidovdana dobio "Pohvalu grada Kruševca" za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu i za dugogodišnji publicistički rad i negovanje istorijskih vrednosti kruševačkog kraja.

Dušan Dražić biće sahranjen u Krušavcu, a vreme sahrane biće naknadno objavljeno. (kraj) bdb/dj

Share: