Važne preporuke GRECO

10:54 06. 07. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Organizacije Transparentnost Srbija ocenila je danas u saopštenju da peti krug evaluacije Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) sadrži nekoliko veoma važnih preporuka, čije bi ispunjavanje moglo suštinski da unapredi pravni okvir za borbu protiv korupcije.

Novi skupštinski saziv i nova Vlada Srbije dobiće priliku da pristupe znatno ozbiljnije izvršenju tih međunarodnih obaveza od svojih prethodnika, ocenili su u Transparentnosti i podsetili da Srbija do danas nije u celosti ispunila preporuke iz prethodnog kruga evaluacije, iako je prvi rok za to istekao još 2016. godine.

"Ovoga puta, preporuke koje bi mogle da imaju najveći efekat odnose se na uređivanje sukoba interesa kod savetnika predsednika, premijera i ministara i jačanje sistema za kontrolu izveštaja funkcionera izvršne vlasti, kao i regulisanje neformalnog lobiranja, omogućavanje građanima da ulože žalbu Povereniku kada Vlada Srbije ili predsednik Republike odbiju ili ignorišu zahtev za pristup informacijama i obavezu sprovođenja javnih rasprava o svim zakonima", naveli su iz Transparentnosti. (kraj) vip/mr/dj

Share: