Henkel demantuje Bumbića

15:36 15. 07. 2022. FoNet

BEOGRAD - Kompanija Henkel d.o.o. demantovala je danas u saopštenju tvrdnje predsednika Udruženja Zaštita potrošača Nenada Bumbića, koji je u FoNetovom serijalu razgovora o ekologiji Vidokrug izjavio da je ova kompanija za zgradu u Zrenjaninu falsifikovala energetski pasoš.

U saopštenju se izražava najoštriji protest zbog neproverenih i neistinitih informacija koje je Bumbić naveo i naglašava da Henkel Srbija, kao jedna od vodećih svetskih kompanija, veoma ozbiljno pristupa poštovanju svih zakonskih odredbi i procedura Srbije.

Kako se precizira, to je učinila i u slučaju izdavanja energetskog pasoša za zgradu stambenog objekta izvedenog na k.p.7605 k.o. Zrenjanin u ulici Đure Jakšića br.2 investitora BIO ELEKTRIK d.o.o.

"Izjava o navodnom vremenu izdavanja pasoša koje je prema navodima gospodina Bumbića, šest meseci pre završetka objekta nije tačna, jer datum izdavanja upotrebne dozvole nije datum završetka radova", objašnjava Henkel Srbija.

Čak uzimajući u obzir taj vremenski period, dodaje se u saopštenju, "radovi koji ulaze u analizu pasoša i elaborata se svakako završavaju pre završnih radova u koje spadaju sređivanje zemljišta i saobraćajnica oko zgrade, čišćenje zgrade, samog postupka formiranja komisije za izdavanje upotrebne dozvole i procesa koji zahteva vreme i angažovanje pomenute komisije".

Investitori i projektanti pre navednih radova svakako počinju pripremu dokumentacije za dobijanje upotrebne dozvole, obrazlaže Henkel Srbija i negira tvrdnju da kompanija nije znala da li zgrada stambenog objekta poseduje podrum.

Sa ovom činjenicom smo bili upoznati, napominje se u saopštenju i dodaje da zgrada poseduje podrum u kojem su smeštene toplotne pumpe, tako da se konstrukcija iznad podruma tretira na sasvim drugi način.

Elaborat energetske efikasnosti, objašnjava Henkel Srbija, sastavni je deo projekta za izvođenje, što znači da se po njemu izvode sve pozicije i da je na osnovu tog elaborata i izdat pasoš.

Da je sve izvedeno po toj proceduri dokazuju potpisane izjave odgovornog izvođača radova i nadzornog organa, ističe se u saopštenju kompanije, koja se poziva i na činjenicu da upotrebnu dozvolu izdaje komisija koja proverava, ne samo dokumentaciju, već i stanje izvedenog objekta.

Ukoliko postoji bilo kakva vrsta propusta kompanije Henkel Srbija d.o.o, komisija je mogla da zatraži proveru dokumenata ili u krajnjem slučaju da ne prihvati takve dokumente kao neispravne u postupku tehničkog prijema.

Kompanija Henkel Srbija d.o.o. ističe da se među prvima uključila u primenu Zakona o energetskoj efikasnosti i pre njegovog stupanja na snagu. (kraj) def

U saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), izdala je prve energetske pasoše u Srbiji, podseća kompanija Henkel Srbija, koja ne naplaćuje izradu energetskog elaborata i pasoša, već to uslužno radi za svoje partnere.

Share: