Suočiti se s proslošću

10:22 09. 09. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) pozvala je danas vlasti u Hrvatskoj da hitno i prioritetno rešavaju pitanja procesuiranja počinioca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočavanja sa prošlošću i poštovanja svih nevinih žrtava.

Povodom 29. godišnjica akcije hrvatske vojske, poznate pod nazivom "Medački džep" u kojoj je napadom na zaštićenu zonu UN, u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, 9. septembra 1993. ubijeno 36 srpskih civila, od kojih 17 žena, kao i 52 srpska vojnika, nakon čega su zapaljene i uništene sve kuće i svi objekti u toj oblasti, Srpska koordinacija pitala je zašto Hrvatska ne nastavi sa procesuiranjem odgovornih za tu zločinačku akciju.

Postupajući u tom predmetu nadležni sud u Hrvatskoj, kome je Haški sud ustupio suđenje, utvrdio je "da su žrtve žive zapaljene, klane, vešane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti", ističu iz Srpske koordinacije. (kraj) vbr/kt/dj

Share: