Izveštavanje o toleranciji

14:09 16. 11. 2022. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i šef misije OEBS Jan Bratu dodelili su danas povodom Međunarodnog dana tolerancije nagrade za najbolje medijske sadržaje na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije, a među dobitnicima je, i novinarka FoNeta Katarina Tomović.

U kategoriji televizjskih i radio priloga pored Tomović nagrade su dobili i Rade Ranković za prilog na Radio-televiziji Srbije i Sandra Mandić za prilog na TV Insajder.

U kategoriji štampanih medija dobitnici Andrijana Cvetičanin za tekst objavljen u nedeljnom dodatku "Politike" i Bogdan Petrović za tekst objavljen u magazinu "Optimist".

U kategoriji tekstova i priloga objavljenim na portalima dobitnici su novinarka Cenzolovke Danioca Đokić, novinarka Radio-televizije Srbije Aleksandra Trajković, novinarka Vesna Mikić Radosavljević i novinar portala Nova S Aleksandar Nastevski.

Nagrade su dodeljene u okviru konferencije "Pogled u budućnost" čiji je poseban osvrt bio na unapređenju bezbednosti žena i devojčica na selu.

Janković je istakla da žene na selu nositeljke brige o porodici, čuvarke zdrave hrane, prirode i vrednih zanata.

One su stub domaćinstva, oslonac članovima porodice i podrazumeva se da su uvek tu, ali njihov doprinos nije dovoljno ni priznat ni prepoznat i mnogo češće se podrazumeva nego što se ceni, istakla je Janković.

Ona je ocenila da položaj "pomažućeg člana domaćinstva" najčešće nije izbor nego nužda i moranje i ukazala da 90 odsto žena na selu, iako čitav život provedu radeći, nemaju nijedan komad zemlje u vlasništvu i ne priznaje im se dugogodišnji mukotrpan rad.

Bratu je istakao da OEBS prepoznaje izrazite rizike sa kojima se suočavaju novinarke uključujući i one koji se javljaju na digitalnim platformama.

Podsetio je da je svih 57 članica OEBS zalaže za stvaranje najveće moguće bezbednosti za novinarke i da se zalažu da se problemi novinarki rešavaju na delotvoran način.

Naglasio je da muškarci i žene treba da imaju jednake mogućnosti u svim oblastima života, ali da to ne znači identične mogućnosti i da je zbog toga važno uzeti u obzir različita iskustva.

Podsetio da je istraživanje OEBS pokazao da postoji nesklad između broja novinarki, kojih je 60 odsto u medijima, dok ih je na rukovodećim mestima svega 18 odsto. (kraj) dar/bdb/bdr

Share: