Teška klinička slika dece

15:40 09. 12. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Načelnica Intenzivne nege Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je danas da respiratorni sincicijalni virus ove godine daje izuzetno tešku kliničku sliku, kao i da je jedno dete na mehaničkoj ventilaciji zbog bronhiolitisa uzrokovanog tim virusom.

Ona je na Radio-televiziji Srbije kazala da je u proteklih mesec dana značajano povećan broj dece koja se javljaju lekarima, posebno u poslednje dve nedelje, i to dece mlađeg uzrasta, odojčadi, pa do treće, četvrte godine sa težom slikom bronhiolitisa, mahom uzrokovane respiratornim sincicijalnim virusom.

"Kada god smo dežurni najmanje četvoro, petoro pacijenata moraju biti primljeni na hospitalizaciju zbog ovakvog stanja i zahtevaju hospitalaciju", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, za to ne postoji klasična vakcina, već imunomodularna terapija, tojest antitela koja se daju deci koja su pod rizikom.

Mišović trenutno je na lečenju 35 dece, uglavnom mlađeg uzrasta, troje ima kovid, a šestoro tuberkulozu, a i u Institutu za majku i dete beleže povećan broj prijema dece. (kraj) is/kt/bdr

Share: