Žalbe na diskriminaciju

12:43 15. 12. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Najveći broj pritužbi za diskriminaciju na tržištu rada instituciji poverenika za zaštitu ravnopravnosti upućuju žene, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, posebno romske i radnici stariji od 45 godina, izjavila je danas poverenica Brankica Janković.

Ona je, na konferenciji "Ekonomska i energetska kriza, tržište rada i dostojanstven rad u Srbiji", koju organizuje Fondacija Centar za demokratiju, rekla da je oblast rada u uslovima energetske i ekonomske krize postala mnogo složenija, što posebno utiče na radnička prava, ekonomski i socijalni rast.

Nažalost, procenti siromaštva u Srbiji su dosta stabilni i prilično sporo se spuštaju, istakla je ona, upozoravajući da oni koji izađu iz siromaštva mogu da se lako ponovo vrate u tu kategoriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u 2021. godini 6,2 odsto stanovništva bilo u apsolutnom siromaštvu, a u riziku od siromaštva je 21,2 odsto, ukazala je ona.

Generalna sekretarka Fondacije Nataša Vučković navela je da je u 2020. godini Srbija imala gotovo dvostruko višu stopu dugotrajne nezaposlenosti u odnosu na evropski prosek - 4,5:2,5 odsto. (kraj) vbr/dal/bdr

Share: