Ratni požar preti celom svetu

19:14 06. 01. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je u Božićnoj poslanici da za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu, jer lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena.

Patrijarh je ukazao da od polovine 2022. godine na Kosovu i u Metohiji "vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili, čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država". 

Patrijarh je istakao da su u danima božićne radosti, mira i porodične topline u molitvama i oni među kojima bukti ratni oganj, a najpre jednoverna braća i sestre iz Ukrajine i Rusije.

Navodeći kako SPC sa tugom gleda na ratne sukobe i žrtve, u čemu, javno ili tajno, učestvuju razni akteri, Porfirije je ukazao da su posledice tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba, podsticanog svakodnevno spolja, strašne, a da ratni požar, kao nikada do sada, preti celom svetu. (kraj) vip/vbr/dpv

Share: