Saradnik istine

13:39 18. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Nema ekonomiste koji je bolje poznavao privrede zemalja bivše Jugoslavije, taj gubitak je nenadoknadiv i praznina će biti sve veća, rečeno je danas na komemoraciji u Beogradu povodom smrti ekonomiste Vladimira Gligorova, koji je preminuo u Beču 27. oktobra 2022. godine.

Urednik Nove ekonomije Mijat Lakićević istakao je da je Gligorov bio "orijentir" za brojne ekonomske novinare u regionu, a posebno u Beogradu i Srbiji.

U svojim analizama je bio temeljan i utemeljen, analitičan i principijelan, a nikada ličan ili maliciozan, ukazao je on.

Podržavao je Antu Markovića, a istovremeno kritikovao njegov program jer je političke probleme pokušavao da rešava ekonomskim sredstvima. Bio je među onih 13 osnivača Demokratke stranke, ali ih je napustio posle samo nekoliko meseci zbog odbijanja da se sretnu sa predstavnicima kosovskih Albanaca, podsetio je Lakićević. 

Uprkos primedbama koje nisu male na ono što je činila vlada Zorana Đinđića, Lakićević je podsetio na reči Gligorova da će se težina tog ubistva tek osećati i da 20. godišnjica tog atentata ove godine opominje na te razorne posledice. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: