Propada kuća Milene Zaborski

10:41 06. 03. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Kuća Nevene Zaborski u Dalmatinskoj 79, delo arhitekte Milana Zlokovića iz 1931. zauzima značajno mesto u arhitektonskom opusu jednog od najvećih autora srpskog modernizma i pod zaštitom je kao spomenik kulture, ali iako zaštićena propada jer je fasada oronula i išarana grafitima, upozorila je danas potpredsednica SSP Palilule Tamara Živković.

"Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dužan je da se stara i da prati stanje kulturnih dobara, kao i da sprovodi mere tehničke i fizičke zaštite. Umesto da se bavi realnim stanjem objekta, Zavod organizuje izložbu o arhitekti Milanu Zlokoviću i traži od građana fotografije kuće pre izmena na fasadi objekta", navela je Tamara Živković u pisanoj izjavi.

Pitajući "koja je svrha postojanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda" i "da li se stanje objekata prati na fotografijama ili na terenu", Živković ukazuje da mere zaštite spomenika kulture ne mogu zavistiti od togašto "vlasnici možda nemaju sredstava da ih renoviraju". (kraj) vip/dj

Share: