Ignoriše se rad Skupštine

10:14 12. 04. 2023. FoNet | Darko Radović

BEOGRAD - Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava Rodoljub Šabić ocenio je danas da je faktička blokada rada skupštine tokom Ustavom predviđenog vremena za njeno redovno zasedanje do sad najbahatija demonstracija spremnosti vlasti da ignoriše i izigrava pravila i principe normalnog delovanja parlamenta.

"Ustav izričito predviđa da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje a da 'prvo redovno zasedanje Narodne skupštine počinje prvog radnog dana u martu, a ne može trajati duže od 90 dana'. Prošla je gotovo polovina predviđenog perioda a predsednik skupštine ne samo da nije zakazao ni jednu sednicu nego nema ni nagoveštaja da to namerava da uradi", naveo je Šabić u saopštenju za javnost.

On je istakao da za ovakvu pasivnost skupštine nema nikakvog opravdanja i podsetio da u skupštini više desetina već predloženih zakona čeka na razmatranje, a pored toga su neke pojave poput učestalog femicida ili šokantnog zlostavljanja dece, i same bili više nego dovoljan razlog za održavanje posebne sednice npr. o stanju u sistemu socijalne zaštite. (kraj) dar/dj

Share: