Otuđenje Kosova neprihvatljivo

10:25 16. 04. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je u uskršnjoj poslanici da je otuđenje Kosova od Srbije neprihvatljivo, istakavši da je molitva za mir jača od svakog oružja.

Porfirije je istakao da su snaga vere i molitve naše pretke provele kroz tesnac istorije i da je i danas potrebno poslušati glas Gospodnji i ujediniti se u molitvama za mir, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji i očuvanje svetinja.

"Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove. Znajte da je molitva verujućeg naroda za mir, molitva crkve za mir, jača od svakog oružja", naveo je patrijarh.

On je naglasio da su arhijereji i verni narod SPC čvrsto i nepromenljivo na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije posredno ili neposredno, de fakto ili de jure neprihvatljivo.

"Molimo se Spasitelju i zalažemo za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Kosovu i Metohiji mesta za sve. Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze", istakao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je dodao: "Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države". (kraj) vbr/and/bdr

 
Share: