Opasnost od dezinformacija

19:16 30. 04. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Medijska pismenost je ključno sredstvo u borbi protiv dezinformacija i medijski pismeni građani svesniji su njihovog postojanja, mogu aktivno da učestvuju u procesu praćenja vesti i bolje prepoznaju i nose se sa dezinformacija, zaključak je analize Instituta za komunikološke studije u Severnoj Makedoniji.

Analiza sprovedena u toj zemlji je zaključila da nije bilo ispitanika koji je prepoznao sve znakove lažnih vesti u jednoj ili većini internet vesti, a kao ugrožene grupe identifikovani su mladi od 18 do 28 godina, odrasli preko 60 godina i osobe iz socijalno ugrožene kategorije, piše Demostat.

U istraživanju je navedeno da više od 85 odsto i studenata i penzionera prati onlajn vesti, što ukazuje da je praćenje vesti i mogućnost da budu izloženi dezinformacijama putem digitalnih medija velika u obe grupe.

Prema mišljenju stručnjaka za bezbednost, zemlje Zapadnog Balkana nalaze se na prostoru gde se preklapaju interesi različitih sila, što može biti suprotno ili paralelno našim interesima, zbog čega države treba da zadrže svoj informacioni, digitalni i finansijski suverenitet kako bi sprečile pojavu dezinformacija koje se šire u inostranstvu i kod kuće. (kraj) is/bdr

Share: