Tužilaštvu izveštaj o REM

15:51 24. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je Republičkom javnom tužilaštvu dostavio Alternativni izveštaj o radu Regulatornog tela za elektronske medije, u kojem se navodi da to telo od 2014. godine radi u nezakonitom stanju i godinama sistematski odbija da sankcioniše televizije zbog neistinitog i neobjektivnog informisanja.

U saopštenju se navodi da REM godinama sistematski odbija da sankcioniše pružaoce medijskih usluga zbog prisustva govora mržnje i nasilja u programskim sadržajima, koji se čak emituju i u dnevnim terminima, kada televiziju gledaju i maloletnici.

Prekršen je zakon i podzakonska akta dodelom nacionalnih frekvencija televizijama za koje je utvrđeno da nisu poštovale preuzete obaveze iz svojih elaborata, a pri određivanju broja nacionalnih frekvencija REM nije izradio analizu medijskog tržišta kako bi vlasnici tih frekvencija mogli svoje poslovanje da organizuju na održiv način, odnosno u skladu za zakonom i predatim elaboratima, dodaje BIRODI. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: