Erektilna disfunkcija (ni)je tabu tema

11:16 07. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Muškarci sa erektilnom disfunkcijom imaju duplo veći rizik od moždanog i srčanog udara, a verovatnoća za pojavu depresije uvećana je čak za 192 odsto.

Problem sa postizanjem i održavanjem erekcije, odnosno erektilna disfunkcija, jedan je od najvećih problema sa kojim živi, prema poslednjim podacima, gotovo svaki peti Srbin.

Zbog toga ne čudi podatak da čak 29% korisnika Apoteka.rs, besplatne online platforme za pretragu i rezervaciju lekova, upravo traži i interesuje se za medikamente iz ove grupe, a sve češće među njima su i žene.

Prema procenama Međunarodnog žurnala za istraživanje impotencije, preko 322 miliona muškaraca širom sveta, do 2025. godine, imaće problem erektilne disfunkcije.

Lekari uporno podsećaju da je u pitanju izlečiv poremećaj koji sve češće pogađa i mlađe od 40 godina, te bi zbog toga jedini tabu trebalo da bude njegovo zanemarivanje.

Uzroci impotencije mogu se podeliti u dve grupe: organski i psihogeni.

Prvi se javljaju kao posledica različitih bolesti srca, hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa, dok drugi nastaju zbog nedostatka samopouzdanja, anksioznosti i straha od neuspeha.

Sa druge strane, ne treba zaboraviti ni alkoholizam, pušenje i korišćenje psihoaktivnih supstanci, koji su česti uzročnici erektilne disfunkcije, a negativan uticaj mogu imati i lekovi za krvni pritisak, imunosupresivi, kortikosteroidi i antidepresivi.

„Gotovo trećina korisnika Apoteka.rs platforme interesuje se i rezerviše lekove za lečenje erektilne disfunkcije, što nam dovoljno govori o tome koliko je problem alarmantan i da njime treba više da se bavimo. Tablete za potenciju su najčešće rešenje za ovaj vid problema i one uglavnom sadrže jedan od tri aktivna sastojka: sildenafil, tadalafil i vardenafil koji utiču na protok krvi i time pospešuju potenciju. Svakako, prilikom konsultacija sa korisnicima uvek ih primarno upućujemo da se obrate lekaru i dubinski otkriju uzrok problema. Imajući u vidu da impotencija utiče kako na kvalitet život muškarca, tako i na celokupne partnerske i bračne odnose, sve više nam se za savet javljaju i žene koje su generalno vodeći inicijatori za rešavanje zdravstvenih problema u porodici“ - izjavila je farmaceutkinja Mirjana Spajić i dodala da se korisnici najčešće opredeljuju za rezervisanje lekova za potenciju preko pomenute platforme upravo zbog diskrecije koju im ona nudi pošto ih u odabranoj apoteci čeka već upakovan lek koji preuzimaju samo na osnovu broja rezervacije, bez davanja ličnih podataka.

Osim smanjenja seksualne želje i  kvaliteta intimnih odnosa, muškarci sa erektilnom disfunkcijom imaju duplo veći rizik od moždanog i srčanog udara, dok je verovatnoća za pojavu depresije uvećana čak za 192%.

Stručnjaci se nadaju da će ovako ozbiljne brojke uticati na to da se muškarci češće obraćaju lekarima za pomoć jer sadašnja statistika govori da to čini samo jedna četvrtina pacijenata.

Osim lekova, u rešavanju problema sa potencijom mogu da pomognu i promene u načinu života i uvođenje zdravih navika – na prvom mestu tu je smanjenje telesne težine, kao i vežbanje, prestanak pušenja i smanjenje stresa na dnevnom nivou. (kraj) dep/dj

Share: