Kome smeta Bekim Fehmiu

12:04 19. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Ni Beograd ni Priština nisu prihvatili da, uprkos obećanjima, finansijski podrže realizaciju dokumentarnog filma o jednom od najvećih glumaca sa ovih prostora - Bekimu Fehmiuu, a svi zvanični dopisi upućeni na mnoge adrese ostali su bez odgovora, izjavio je za FoNet jedan od autora i scenarista filma kosovski novinar i publicista Fahri Musliu.

Bez odgovora su ostali i raniji dopisi institucijama u Srbiji - od Filmskog centra, Službenog glasnika, Vlade i Ministarstva kulture do predsednika Srbije, da se omogući podrška za srpsko izdanje monografije "Bekim Fehmiu – kosovski Odisej", čiji je Musliu autor.

Dugometražni dokumentarac "Bekim Fehmiu" u 66 minuta sažima život i stvaralaštvo jednog od najvećih glumaca bivše Jugoslavije albanskog porekla sa Kosova, kroz priče njegovih kolega glumaca, reditelja, prijatelja, porodice, filmskih kritičara iz Beograda, Prištine, Prizrena, Tirane, Skadra, Sarajeva, Zagreba, Italije.

Realizacija filma je u završnoj fazi, a premijera se očekuje u julu ove godine.

Film je sniman skoro tri godine, a titlovan je na četiri jezika - albanski, srpski, italijanski i engleski.

Kao koscenarista i reditelj potpisuje ga mladi kosovski filmski reditelj Valjmir Tertini, višestruko nagrađivani učesnik brojnih festivala i odnedavno član Evropske filmske akademije, a producenti su albanska producentska kuća Cinemania iz Tirane i kosovski VivFilms.

Regionalne premijere filma "Bekim Fehmiu" predviđene su tokom jula u Prizrenu gde je proveo detinjsvo i mladost, potom Tirani, Skadru gde je jedno vreme živeo, zatim u rodnom Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, za koji su vezane neke od njegovih najvećih uloga.

Film će kasnije biti prikazivan po većim gradovima bivših jugoslovenskih republika, u Albaniji i Italiji.

Ideja je i da se više od 600 minuta snimljenog materijala, u dogledno vreme i ukoliko bude obezbeđena finansijka podrška, pretoči i u TV seriju.

"To su namere i želje autorskog tima, ali realizacija u mnogome zavisi i od toga da li će u Beogradu i Prištini, pogotovo u aktuelnim političkim okolnostima, biti spremni da - i na delu, a ne samo na rečima - prepoznaju i prihvate da je upravo Bekim Fehmiu jedna od neporecivih spona između dva naroda i zajednička nit koja ne povezuje samo kinematografiju i pozorište, već i kulturu u celini", rekao je za FoNet Fahri Musliu.

On ističe da je, svojim ulogama, harizmom i bogatom zaostavštinom na filmu, u pozorištu i na televiziji, Bekim Fehmiu obeležio jedno izuzetno važno razdoblje kinematografije na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući i kultnu ulogu Belog Bore u filmu "Skupljači perja" 1967. godine,koji je nominovan za Zlatnu palmu i za nagradu Oskar.

Ta uloga mu je otvorila vrata zapadnog filma, a glavnom ulogom i tv seriji "Odisej" postao je prvi glumac koji je probio gvozdenu zavesu komunističkog bloka, snimajući za najveće svetske filmske produkcije i sa najvećim režiserima i glumcima.

Film "Skupljači preja" je 2017. godine, na 50. godišnjicu, proglašen za najbolji jugoslovenski film svih vremena. Uz isti jubilej, TV serija "Odisej", na svoju 50. godišnjicu 2019. proglašena najboljom serijom tog žanra svih vremena u Italiji.

Bekim Fehmiu je do kraja karijere, osim na balkanskim jezicima, glumio u filmskim produkcijama na ukupno devet jezika - francuskom, španskom, engleskom i italijanskom, gde je imao dvogodišnji ugovor s čuvenim režiserom Dinom de Laurentisom.

Samoinicijativno je prestao da se bavi glumom 1987. godine, a u njegovoj biografiji na Vikipediji, navedeno je da je to učinio "u znak protesta zbog antialbanske propagande".

Bekim Fehmiu je u 74 godini počinio samoubistvo u stvom stanu u Beogradu, 15. juna 2010. godine, a njegov pepeo rasut je u Prizrenu u reku Bistricu. (kraj) vip/dj

Share: