Preminuo Mirko Novosel

08:53 20. 07. 2023. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - DRUŠTVO - Poznati hrvatski i jugoslovenski košarkaški trener Mirko Novosel preminuo je u 86. godini, objavili su danas zagrebački mediji.

Poznati hrvatski i jugoslovenski košarkaški trener Mirko Novosel preminuo je u 86. godini, objavili su danas zagrebački mediji.

Igrao je košarku 14 godina u Lokomotivi, nakon toga je postao trener, a biće upamćen kao tvorac tima Cibone 80-ih godinama prošlog veka.

Cibona je s Novoselom postala jedan od najboljih evropskih klubova. Prvo prvenstvo Jugoslavije s Cibonom je osvojio 1981. godine, nakon što je u klub doveo Krešimira Ćosića.

Cibona je u toj eri osvojila tri titule prvaka Jugoslavije i sedam kupova, a nakon što je Novosel doveo Dražena Petrovića, Cibona je osvojila i titulu prvaka Evrope.

Bio je selektor Jugoslavije, s kojom je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, zlato u Moskvi 1980. godine, a četiri godine kasnije u Los Anđelesu bronzu.

S Jugoslavijom je osvojio i četiri medalje na svetskim prvenstvima - srebro 1974. godine, zlato 1978. te dve bronze 1982. te 1986. godine

Novosel će ostati upamćen kao najtrofejniji hrvatski trener. S reprezentacijom je 1993. godine osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. (kraj) vip/dj

Share: