Apel pacijenata Paunove 2

22:30 01. 08. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti "Prim. dr Branko Gačić“ u Beogradu upozorili su danas da su "ostavljeni bez adekvatne medicinske pomoći" i zatražili pomoć stručne javnosti i javnog mnjenja, ističući da je rešenjem građevinske inspekcije zabranjeno korišćenje objekta bolnice u Paunovoj 2.

Pozivamo sve ljude koji smatraju da je zaštita prava na mentalno zdravlje važna za naše društvo da nam se pridruže i potpišu Peticiju za odbranu Paunove, navodi se u saopštenju, potpisanom sa "pacijenti Paunove".

"Ovim dopisom želimo da skrenemo pažnju stručne javnosti i javnog mnjenja na onemogućenje rada ustanove koja se bavi zaštitom mentalnog zdravlja, od strane Odeljenja za građevinsku inspekciju, a bez ponuđene alternative pacijentima", istaknuto je u saopštenju.

Dalje se navodi da je Rešenjem Odeljenja za građevinsku inspekciju 14. jula ove godine "zabranjeno korišćenje objekta bolnice Paunova br. 2 u Beogradu, koja je deo Instituta za mentalno zdravlje, jer na objektu postoje nedostaci ֦koji predstavljaju neposrednu opasnost po stabilnost, odnosno bezbednost objekta, njegove okoline i život i zdravlje ljudi".

Ovo rešenje, bez odlaganja izvršenja, znači da dnevna bolnica ne može da vrši svoju funkciju, a sprovodjenjem te odluke "pacijentima je preko noći oduzet prostor i mogućnost lečenja, čime su prekršena prava lica sa mentalnim smetnjama, uskraćeno pravo na lečenje, kao i pravo na zdravstvenu zaštitu", ukazuju potpisnici saopštenja.

Ističe se da je tim rešenjem "momentalno ugroženo na desetine porodica" - i onih koji se nalaze na samom početku puta oporavka i još uvek stiču poverenje u sopstvene snage i stručnu pomoć, ali i onih koji su deo rehabilitacionih grupa i Porodičnog kluba „Paunova“.

U vremenu minulih tragičnih događaja, isticanja važnosti mentalnog zdravlja, težnjama da se smanji nasilje, a očuvaju porodične vrednosti, osećamo ličnu odgovornost da zaštitimo našu kuću i apelujemo da nadležne institucije pod hitno nađu rešenje za dobrobit celokupnog društva, poručeno je u saopštenju.

Istovremeno je upućen apel za donacije kako bi se objekat sanirao u što kraćem roku, a za 3. avgust u 18:00 čaova zakasan je protest u dvorištu Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti u Paunovoj 2. (kraj) vip/mk

Share: