Suzbijanje nezakonitog sadržaja

16:19 05. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka vlada namerava da nametne više odgovornosti internet platforme u suzbijanju nezakonitog sadržaja i ministarstvo nadležno za digitalizaciju u petak je prestavilo nacrt zakona o digitalnim uslugama koji će to da reguliše.

"U Evropi smo postavili jasna pravila, da svaki građanin bezbedno i slobodno može koristiti internet. Šta je zabranjeno van mreže, mora biti zabranjeno i na mreži. Operateri platformi imaju odgovornost da reaguju na uvrede, pozive na nasilje ili zloupotrebu identiteta," saopštio je ministar telekomunikacija Folker Vising (Volker Wissing).

Nacrt će u Nemačkoj dopuniti Zakon o digitalnim uslugama Evropske unije, navelo je ministarstvo. To uključuje snažan nadzor platformi u saradnji sa Saveznom agencijom za mreže, za doslednu primenu novih propisa među operaterima onlajn usluga.

Budući zakon će i modernizovati pravni okvir digitalnih usluga u Nemačkoj i propipsaće novčane kazne i prinudu prekršiocima. Te kazne moći će operatere platformi da koštaju do šest odsto godišnjeg prihoda.

Uz to, zakon će od februara iduće godine pokriti i manje operatere - velike platforme i pretraživače sa najmanje 45 miliona korisnika već reguliše evropski zakon.

Evropska komisija je u aprilu pojedine digitalne usluge kategorisala kao "velike," uključujući Fejsbuk, Tiktok, pojedine Guglove servise, Tviter - sada X - i druge kao "veoma velike onlajn platforme."

One su time postale dužne da se u EU pridržavaju posebno strogih pravila za rapidno uklanjanje nezakonitog sadržaja sa svojih stranica. (kraj) dep/mk

Share: