Plavi šlemovi štite od dezinformacija

11:49 16. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Svetski mirovnjaci, poznatiji kao "Plavi šlemovi“ koji brinu o sprečavanju sukoba u svetu, imaće ubuduće novu misiju i zadatak da spreče štetan uticaj lažnih vesti, govora mržnje i političkih neistina koje se generišu unutar ili oko konfliktnih područja širom sveta, objavio je danas portal Demostat.

Prema do sada poznatim objavljenim informacijama u javnosti o toj temo, posebno obučeni timovi mirovnjaka Ujedinjenih nacija, uglavnom preko digitalnih mreža, nastojati da smanje zloupotrebu ovih platformi za širenje dezinformacija milionima ljudi širom sveta kojima se najčešće podstiču sukobi, ugrožava njihov rad, pa i samo postojanje mirovnih misija i operacija UN.

Taj korak UN u borbi protiv dezinformacija na svetskom nivou početkom leta najavila je Naomi Mijašita, projekt menadžerka zadužena za rešavanje pogrešnih informacija i lažnih vesti u Odeljenju za mirovne operacije pri UN tokom konferencije o dezinformacijama i mirovnih poslova održanih u Briselu.

"Digitalni informacioni ekosistem je plodno tlo za laži, dezinformacije i govor mržnje. Vidimo korelaciju između onlajn govora i štete koju je na terenu prouzrokovala upravo ova pojava u mirovnim misijama", rekla je Naomi Mijašita početkom jula na poslednjoj konferenciji za novinare o suočavanju sa izazovima koje donose dezinformacije u mirovnim misijama UN širom sveta.

Od kada su stvoreni 1948. godine, "Plavi šlemovi" bili su dosad raspoređeni u ukupno 71 mirovnoj operaciji širom sveta, a trenutno je na terenu 12 aktivnih operacija koje vodi Odeljenje za mirovne operacije.

Tokom svoje 75-godišnje istorije, očuvanje mira se pokazalo kao trajni multilateralni alat za podršku zemljama koje izlaze iz sukoba, grade mir, jačaju svoj suverenit i postižu nezavisnost.

Slabi medijski sektori u demokratijama u razvoju, ali i nedostatak medijske i digitalne pismenosti, koji su osnovni alati za borbu protiv laži, glavni su razlozi za aktiviranje "Plavih šlemova“ u suočavanju sa dezinformacijama.

U takvim okolnostima dezinformacije su uglavnom namenjene nanošenju štete i manipulaciji informacijama koje imaju tendenciju da obmanu i nanesu potencijalnu štetu u društvima.

Trenutna odlučnost Zapada da se suprotstavi istočnoj propagandnoj mašineriji nedavno je ozvaničena u EU, gde je Brisel najavio da će stručnjaci za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti biti raspoređeni u misije Unije širom sveta.

Zadatak će im biti da se upustili u obračun sa lažnim narativom koji posredstvom javnih komunikacija i medija šire onih koji ga stvaraju, na čelu sa Rusijom i Kinom.
Prema EU, dezinformacije su za Rusiju ključni instrument u ratu u Ukrajini i ona ulaže ogromna sredstva koja su premašila ulaganja EU u ovoj oblasti, navodi Demostat.

"Sve naše delegacije biće opremljene stručnjacima za suzbijanje dezinformacija u mnogim delovima sveta, sa ciljem da se naš glas bolje čuje", podseća portal na izjavu evropskog ministra spoljnih poslova i bezbednosti Đozepa Borelj na javnoj konferenciji o dezinformacijama u Briselu.

On je dodao da je poslednjih godina rusko ulaganje u jačanje svoje sposobnosti da kreira i širi lažne vesti radi unapređenja svog programa uveliko nadmašilo evropska ulaganja u suzbijanje dezinformacija, peneo je Politiko.

Kao odgovor, rekao je, EU i partneri istomišljenici treba da stvore standardizovan i interoperabilan način za razmenu podataka i analizu stranih kampanja dezinformacija, ali i da se više angažuju sa vlastima širom sveta kako bi se osiguralo da se glas EU čuje. (kraj) vip/dj

Share: