Narušena sloboda informisanja

17:43 24. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije Ivana Vanovac upozorila je danas,u razgovoru sa šefom Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Majklom Devenportom, da su sloboda medija i pravo građana srpske nacionalnosti na slobodno informisanje višestruko narušeni, prenelo je Udruženje novinara Srbije.

Vanovac je ukazala da više od dva meseca štampa na srpskom jeziku ne stiže do čitalaca na Kosovo zbog zabrane ulaska srpskih proizvoda, a onda i odlukom Prištine da ospori dozvolu za rad kompaniji MTS, koja je jedini pružalac usluga fiksne i mobilne telefonije, interneta i televizijskih paketa na severu Kosova.

Na sastanku je potvrđena spremnost Misije OEBS da podrži Konkurs za novinarske nagrade za 2023. godinu, koje je Udruženje novinara Srbije na Kosovu, u saradnji sa OEBS, prvi put dodelilo ove godine za radove objavljene u 2022. godini.

Na sastanku je bilo reči o bezbednosti novinara i obukama koje bi njihovu sigurnost podigle na viši nivo, naročito tokom izveštavanja u kriznim situacijama, dodaje se u saopštenju.

Jedna od tema bio je i problem nedostatka prevoda sa albanskog na srpski jezik, kako na događajima koji su od značaja za srpski narod na Kosovu i Metohiji, tako i u elektronskoj komunikaciji kosovskih institucija sa redakcijama koje izveštavaju na srpskom jeziku. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: