Kancelarije prazne

20:24 24. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Pandemija je pokrenula trend rada od kuće koji ne posustaje, pa sada u svetu više kancelarijskog prostora zvrji prazno nego ikada ranije, navodi nemački ogranak globalne agencije za nekretnine Džons Lang Lasal.

Udeo praznog kancelarijskog prostora u svetu u prvoj polovini godine je dosegao rekordnih 15,6 odsto, saopštio je JLL u četvrtak u Frankfurtu.  

Dok je u Evropi udeo ostao na 7,6 odsto, u azijsko-pacifičkom regionu ja značajno skočilo na više od 15 odsto, a u Severnoj Americi na čak dvadesetak procenata. Drugim rečima, tamo je u proseku svaka peta kancelarija prazna.

JLL je za studiju analiziro tržište nekretnina stotinak država i zaključio da je izdavanje kancelarijskog prostora globalno usporilo u prvom polugođu, a posebno, za četvrtinu, u Evropi.

Preduzeća uglavnom nastoje da se presele u manje, jeftinije urede, ali i ponovno pregovaraju o uslovima ugovora i traže popust, rekla je Hela Hinrihs (Hinrichs) iz JLL. Agencija ocenjuje i da će do kraja godine udeo praznih kancelarija samo rasti.

"Od 2024. novoizgrađenih biroa biće znatno manje, pa će i raspoloživost, uz rast potražnje, biti znatno manja", ocenila je Hinrihsova.

Rad od kuće se čvrsto etablirao u poslovnom životu, mada pojedina preduzeća od svojih zaposlenih zahtevaju da češće dolaze u kancelariju.

U Nemačkoj, 61 odsto firmi zaposlenima dozvoljava da povremeno rade od kuće, pokazala je ove sedmice nova anketa ekonomskog instituta Ifo. Među preduzećima sa najmanje 500 radnika, to skače na 94 odsto.

Promene u načinu rada utiču i na tržište nekretnina – cena poslovnog prostora je, prema podacima nemačkih hipotekarnih banaka, u drugom kvartalu pala za skoro 10 odsto. (kraj) dep/mk

Share: