Zatiranje identiteta Beograda

12:42 31. 08. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Fondacija Milan Zloković se pridružila apelima stručne javnosti da se, kroz urbanu obnovu porušenog bloka na Slaviji, sačuvaju i kulturno-istorijski značajni objekti, a u anašnjem saopštenju ističe da je to i formalno predočila kroz primedbe u procesu usvajanja urbanističkog plana.

Vest o rušenju istorijskih zgrada u bloku nadomak trga Slavija, među njima i stambene zgrade Đure Bogdanića, koju je 1926. godine projektovao arhitekt Milan Zloković (1898-1965), nije nas iznenadila, obzirom da se u okviru redovnih aktivnosti često suočavamo sa pitanjima stanja, statusa i opstanka Zlokovićevih objekata, od kojih su mnogi izuzetno značajni za razvoj srpske arhitekture 20. veka i beogradske urbane sredine, naglašava u saopštenju Fondacija.

Fondacija navodi da njeni apeli i primedbe nisu bili prihvaćeni, tako da je urbanistički plan usvojen 2022. omogućio investitoru da sam odluči da li će ukloniti sve vredne objekte koji su ranije bili deo zaštićene spomeničke celine, ali ne i pojedinačni spomenici kulture. (kraj) vip/dj

Share: