Niko ne proverava podatke

12:33 03. 09. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Nijedna državna institucija ne garantuje za tačnost podataka o firmama koje posluju u zemlji uprkos tome što postoje čak dva državna registra koja beleže podatke o vlasnicima i specijalizovanoj Agenciji za privredne registre (APR) sa godišnjim budžetom od više od milijardu dinara i preko 400 zaposlenih, pokazuje istraživanje Pištaljke.

O kvalitetu podataka koji se objavljuju u javnim registrima APR možda najbolje govori to da je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma "izričito propisao", kako su za Pištaljku naveli iz Narodne banke Srbije, da se prilikom utvrđivanja identiteta vlasnika firme ne sme pouzdati u registre.

Zakonima o registraciji firmi, o Agenciji za privredne registre i Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika koji su svi doneti po hitnom postupku i bez javnih rasprava, i to da bi se domaća regulativa uskladila sa evropskom, državne institucije lišene su obaveze da proveravaju podatke, a odgovornost za njihovu tačnost prilikom registracije prebačena je na same firme. (krak) vbr/bdr

Share: