Nagrada Tatjani Lazarević

16:06 10. 10. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - U izuzetno teškim okolnostima uspela je da sačuva profesionalnost i objektivnost u cilju zaštite javnog interesa i svakodnevno je izložena pritiscima koji je ne sprečavaju da profesionalno i odgovorno obavlja svoj posao, rečeno je danas na dodeli novinarske nagrade "Katarina Preradović" urednici portala Kossev Tatjani Lazarević.

Govoreći o tome koliko je nagrada za nju značajna, Lazarević je istakla da joj je drago što je prepoznato da "i mi dole" ne dozvoljavamo da neistina preovlada nad pravom istinom i što su baš oni ti koji ne dozvoljavaju da se "zatvori prozor u tamni kosovski vilajet".

"Najviše od svega mi znači što moje kolege ne dozvoljavaju da se svetlo na Kosovu ugasi i zaista sam zahvalna što držite reflektor upaljen iznad naših glava", rekla je Lazarević.

Ona je istakla da se rad nezavisnih novinara na Kosovu ne razlikuje od posla novinara u Srbiji jer novinari koji svoj posao obavljaju profesionalno teškoće moraju da prihvate kao normalnost.

"Na Kosovu zbog specifične i teške situacije profesionalno bavljene novinarstvom je višestruko teže, a posebno zbog toga jer radimo u maloj sredini, pa zbog toga trpimo i te bočne pritiske", ukazala je Lazarević.

Na trbini posvećenoj napadima na novinare koja je održana posle uručenja nagrade, govorila je zamenica glavnog i odgovornog urednika FoNeta Tamara Skrozza, koja je naglasila da svi pritisci na novinare dolaze iz jednog centra moći koji se nalazi na Andrićevom vencu.

"Nadam se da kad sve ovo prođe neće biti zaboravljeno ko je kako radio, posebno zbog onih koji su zbog novinarstva umorni, iscrpljeni, bolesni ili su stradali kao Katarina", rekla je Skrozza.

Ona je ukazala da svi napadi na novinare dolaze preko tabloida koji su prorežimski ili dolaze direktno iz kabineta predsednika Srbije na konferencijama za novinare.

"To je poseban apsurd, ne znam ni jednog predsednika koji se poimence bavi novinarima i koji novinare proziva na konferencijama za medije. Potpuno je jasno i nema dileme da oni koji napadaju i targetiraju su samo izvršitelji tuđe volje", dodala je Skrozza.

Urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović rekao je da većina pretnji novinarima stiže iz virtuelnog sveta, a da se od prijavljivanja pretnji na društvenim mrežama najčešće odustaje jer sam proces prijave oduzima dosta vremena.

"Poslednju pretnju listu Danas smo prijavili i Odeljenje policije za visokotehnološki kriminal je reagovalo sutradan. Uhapšen je čovek koji je keramičar iz sela pred Kruševca i on je rekao da je bio besan kad nam je pisao pretnju. Na kraju je je dobio kućni pritvor", rekao je Petrović

On je predočio da iz policije apeluju na medije da sve pretnje prijave bez obzira što novinari i urednici medija "poptpuno oguglaju na pretnje preko društvenih mreža", ali i na prozivke koje se dešavaju uživo, na ulici. (kraj) vbr/sv/mk

Share: