Bolja energija

13:29 24. 10. 2023. FoNet | Desk

NOVI SAD - Dvanaesti Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu održavaju se 1. i 2. novembra na Novosadskom sajmu, u organizaciji Novosadskog sajma, Grada Novi Sad i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u partnerstvu sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i njenim projektom “Bolja energija“.

Tokom dva dana manifestacije, čije je svečano otvaranje 1. novembra u 10 časova, biće organizovana četiri tematska panela posvećena održivoj energiji, kao i prezentacije aktuelnih projekata.

Diskutovaće se i podeliti iskustva i preporuke o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u Srbiji, sa posebnim akcentom na održivoj energiji u zgradarstvu.

U sredu 1. novembra održaće se panel „Pravedna tranzicija – energetsko siromaštvo i društvena pitanja“ na kojem će se govoriti o energetskom siromaštvu u Srbiji.

Tema drugog panela je „Poboljšanje kvaliteta vazduha – snabdevanje energijom i „E-otisak“ zgrada“.

Predstavnici Vlade Srbije, ministarstva rudarstva i energetike i lokalnih samouprava govoriće o najvećim uzročnicima zagađenja vazduha – individualnim ložištima i neefikasnim sistemima grejanja, o programima podrške države kao i o inicijativama lokalnih samouprava za poboljšanja kvaliteta vazduha.

U četvrtak, 2. novembra održaće se panel „Stambene zajednice i zelena agenda“.

Nakon toga sledi panel o mehanizmima finansiranja, kao pokretačima energetske obnove stambenih grada na kojem će predstavnici banaka govoriti o postojećim modelima finansiranja.

Svim posetiocima sajma biće dostupan i energetski kalkulator koji omogućava da u nekoliko koraka izračunaju koliki su toplinski gubici njihove kuće i kako ih smanjiti ugradnjom izolacije.

Takođe, organizovana je i nagradna igra koja promoviše održivu energiju. U središnjem delu
Novosadskog sajma biće postavljena instalacija sa PVC prozorima koja referiše na štednju
energije.

Svi koji žele da učestvuju, treba na zanimljiv način da se fotografišu i uz hešteg #boljaenergija okače svoju fotografiju na svom Instagram profilu.

Slike sa najviše lajkova dobiće električni bicikl, a autori naredne tri fotografije sa najviše lajkova dobiće električne trotinete, navodi se na kraju saopštenja. (kraj) def/dj

Share: