Ugrožena prava Romkinja

15:36 24. 10. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Na teritoriji Srbije postoji više od 700 neformalnih romskih naselja u kojima su uslovi za život izuzetno nepovoljni, institucije ne prepoznaju rano stupanje u brak kao institucionalni problem bez obzira što je zakonom zabranjen, već kao deo tradicije, rečeno je danas na predstavljanu rezultata istraživanja "Ženska prava Romkinja u Srbiji".

Na konferenciji u organizaciji Romskog centra za žene i decu Daje predstavnica Udruženja Jelena Marković istakla je istakla je da su se na terenu suočili s činjenicama da većina ispitanica ne ume da prepozna nasilje i da istraživanje koje su sproveli sigurno ne predstavlja sigurnu sliku stanja i da je ona sigurno lošija jer žene koje su izložene najgorim oblicima nasilja su uglavnom izolovane.

"Procenjuje se da oko dva odsto Romkinjanema lična dokumenta, ali 18 odsto romkinja imaju lična dokumenta, ali nisu u njihovom posedu nego kod njihovih nasilnih partnera i zbog toga su najčešće onemogućene da zatraže institucionalnu pomoć", rekla je Marković. (kraj) vip/sv/dj

Share: